espa

Αρχοντικό κεφαλάρι

Νεμέα : Οινοποιεία Νεμέας - Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας - Δρόμοι κρασιού - Μεγάλες Μέρες Νεμέας - Νέμεοι αγώνες - Αγιωργίτικο κρασί και Κορινθιακή σταφίδα - Ορεινή Κορινθία Αρχοντικό Κεφαλάρι, διαμονή, ξενώνες, ξενοδοχεία

Νέα - Προσφορές

Νεμέα : Οινοποιεία Νεμέας – Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας – Δρόμοι κρασιού – Μεγάλες Μέρες Νεμέας – Νέμεοι αγώνες – Αγιωργίτικο κρασί και Κορινθιακή σταφίδα

Η Νεμέα είναι η πόλη που έχει συνδεθεί με τον πρώτο άθλο του Ηρακλή. Εκεί που ο μυθικός ήρωας κατατρόπωσε το στυγερό λιοντάρι-φόβητρο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ο «ομφαλός της Πελοποννήσου» κατά τον Παυσανία, ένας τόπος που στοργικά ποτίζει ο μυθικός ποταμός Ασωπός. Ένας τόπος τόσο γνωστός και τόσο άγνωστος συνάμα.

Φώτο: Όλγα Παπαλεξάνδρου

Τα πράγματα στη Νεμέα έχουν ως εξής: Το κρασί, καθώς και η σταφίδα, βασιλεύουν!
Αμπέλια στοιχισμένα ως εκεί που φτάνει το μάτι κι ακόμα μακρύτερα, που «γεννούν» το φημισμένο Αγιωργίτικο· το βαθυκόκκινο κρασί, που έχει συνδέσει το όνομά του με τα χώματα και την ιστορία του τόπου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το «αίμα του Ηρακλή» όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν οι ντόπιοι, το κρασί-σύμβολο που είναι γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με εξαγωγές σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Το έντονο, βαθύ κόκκινο χρώμα του, το εξαίσιο άρωμά του και η φινετσάτη γεύση του, το καθιστούν ξεχωριστό.

Φωτο: Όλγα Παπαλεξάνδρου

Ανάμεσα στις ατελείωτες εκτάσεις με τους αμπελώνες δεσπόζει ένας από τους διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας, που περιλαμβάνει τον Ναό του Νεμείου Διός, το Στάδιο και το Μουσείο της Νεμέας, με την πληθώρα των εκθεμάτων. Δέος μας κυριεύει αντικρίζοντας τα ερείπια του επιβλητικού ναού που χτίστηκε τον 6ο αι.πΧ. με την καθιέρωση των Νεμείων Αγώνων.

Απέναντι από το Ναό, μέσα σ’ ένα γαλήνιο, καταπράσινο τοπίο βρίσκεται το Στάδιο. Που φτιάχτηκε αιώνες πριν από τους αρχαίους Έλληνες, για να τιμήσουν το μικρό Οφέλτη, γιο του Λυκούργου και της Ευρυδίκης. Ο μύθος τον θέλει να βρίσκει τραγικό θάνατο από δάγκωμα φιδιού, όταν η τροφός του Υψιπύλη τον άφησε, προκειμένου να οδηγήσει σε πηγή τους Επτά Αργείους που κατευθύνονταν στη Θήβα. Έτσι οι Αργείοι για να τιμήσουν τον αδικοχαμένο μικρό, θέσπισαν τα Νέμεα ή Νέμεια, που ξεκίνησαν το 573 π.Χ. και διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια αποτελώντας έναν από τους 4 Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες. Στις μέρες μας, από το 1996 διεξάγονται κάθε 4 χρόνια τα σύγχρονα Νέμεα. (nemeangames.org)

Φωτο: Όλγα Παπαλεξάνδρου
Φωτο: Όλγα Παπαλεξάνδρου

Δίπλα σε όλα αυτά, η ψυχή της Νεμέας : τα οινοποιεία της. Επισκέψιμα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, σε προσκαλούν να χαθείς στις γεύσεις και τ’ αρώματα της γης  δοκιμάζοντας ποικιλίες κρασιών (κάποιες από αυτές προέρχονται από αρχαίες ποικιλίες), να γίνεις ένας ακόλουθος της πορείας του σταφυλιού από την ημέρα της γέννησής του έως την ημέρα της επαναγέννησής του ως κατακόκκινης, φρουτένιας, φιλικής, θερμής, βελούδινης γουλιάς κρασιού, μιας από τις σημαντικότερες ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού της Ευρώπης. (www.visitnemea.com)

Φωτο: Όλγα Παπαλεξάνδρου

Το Αγιωργίτικο, τιμάται δεόντως στην περιοχή.

Μέσα από τις «Μεγάλες ημέρες της Νεμέας», τις 3ήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη, που προβάλλουν τον οινικό πλούτο της περιοχής και σου δίνουν την ευκαιρία για μια πολύτιμη εμπειρία. Να χαθείς στα υπόγεια των οινοποιείων, να απολαύσεις τις ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης των βαρελιών με τον θησαυρό της Νεμέας, να συζητήσεις, να ακούσεις τις ιστορίες των αμπελουργών να διασκεδάσεις με συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, και να ανοίξεις την καρδιά σου στο αυθεντικό, με γευσιγνωσίες και συμπόσια.

Μία ακόμη ευκαιρία να γνωριστείτε με τους θησαυρούς της περιοχής, είναι και οι «δρόμοι του κρασιού», σε μια υπέροχη διαδρομή που διασχίζει πεδινά και ορεινά αμπελοτόπια, αρχαιολογικούς χώρους, τοπικές κοινότητες, λίμνες, δάση και φυσικά οινοποιεία! Πολλά οινοποιεία -30 από τα οποία επισκέψιμα- που σε περιμένει να σε μυήσει στα μυστικά της. Μπορείτε να συνδυάσετε την περιήγησή σας στα οινοποιεία με μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας που περιβάλλεται από αμπελώνες. Θα λατρέψετε τα γραφικά χωριά, ενώ μοναδικές φυσικές ομορφιές της περιοχής, όπως η λίμνη Στυμφαλία, η κοιλάδα του Φενεού και η περιοχή του Ασωπού ποταμού, θα σας δώσουν την ευκαιρία να έρθετε κοντά στη φύση.

Μία καλή κοντινή επίσκεψη, διασχίζοντας τους αμπελώνες, είναι το χωριό Αηδόνια όπου βρίσκεται το Μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών, με 21 θολωτούς τάφους λαξευμένους πάνω στην πλαγιά, οι οποίοι τοποθετούνται μεταξύ του 16ου και 13ου αι. π.Χ.

Η Νεμέα απέχει από το Κεφαλάρι  Κορινθίας περίπου 30 χλμ. Και για να φτάσετε εδώ διασχίζετε και απολαμβάνετε την υπέροχη Κορινθιακή φύση!

Για τη διαμονή σας, οι παραδοσιακοί μας ξενώνες «Αρχοντικό Κεφαλάρι» και «Αρμονία» στο χωριό Κεφαλάρι, προσφέρουν τον χώρο για να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας τοπικά προϊόντα και κρασιά και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την περιήγηση σας στην αυθεντικότητα της περιοχής και τη γνωριμία σας με έναν μικρό παράδεισο.

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά : (+30)27470 22200 – (+30)6948047558 ή διαδικτυακά: a.kefalari@gmail.com – info@xenonasarmonia.gr