Γλώσσες

Αρχοντικό κεφαλάρι

Το Κεφαλάρι - Ορεινή Κορινθία Αρχοντικό Κεφαλάρι, διαμονή, ξενώνες, ξενοδοχεία

Χωμένο στα υψίπεδα του όρους Ζήρεια, κοντά στο γαλάζιο άγγιγμα του κορινθιακού κόλπου και πλάι στη Στυμφαλία λίμνη, ανάμεσα σε αμπελώνες, κατάφυτες κοιλάδες και χιονισμένες ακρώρειες, ξεκουράζεται στους αιώνες ένα ιστορικό κεφαλοχώρι…

Το χωριό Κεφαλάρι βρίσκεται στην Ορεινή Κορινθία στα 800μ. υψόμετρο. Απέχει 130 χλμ. από την Αθήνα και την Πάτρα και 25 χλμ. από το Κιάτο.

Το Κεφαλάρι της Ορεινής Κορινθίας τοποθετείτε στους πρόποδες του όρους Ζήρεια – Κυλλήνη, τόπου γέννησης του θεού Ερμή. Το Κεφαλάρι ή αλλιώς Ντούσια (ονομασία απ’ το 1388), μέχρι το 1940 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας με 1200 κατοίκους.

Ένας άγνωστος προορισμός για τους πολλούς, γνωστός όμως σε αυτούς που αγαπούν την ομορφιά της φύσης , τη ζωή σε αυτήν, την ηρεμία και την παράδοση.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια γραφική πλατεία, κάτω απ’ τη σκιά ενός υπεραιωνόβιου πλάτανου(άνω των 130 χρόνων), που δεσπόζει σε αυτήν. Δίπλα της, η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και ο παραδοσιακός ξενώνας «Αρχοντικό Κεφαλάρι». Στο κάτω μέρος της πλατείας, η πέτρινη βρύση με τα κρυστάλλινα νερά της να ρέουν εδώ και αιώνες. Κατηφορίζοντας  στο χωριό συναντάτε το παλιό πέτρινο σχολείο και λίγο πιο έξω από το χωριό την πηγή, από την οποία και πήρε το όνομα του.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι αυθεντικοί και φιλόξενοι.

Από το Κεφαλάρι ξεκινούν δύο περιβαλλοντικά μονοπάτια. Το πρώτο αρχίζει από το ξενώνα του Φυσιολατρικού Ομίλου και φτάνει στο οροπέδιο και στην κορυφή της Μικρής Ζήρειας(2.086μ). Το δεύτερο ξεκινά από το ξενώνα μας και καταλήγει στη Μεγάλη Σπηλιά. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν μέχρι τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας και το Σπήλαιο του Ερμή. Για τους κατόχους τετρακίνητου οχήματος ενδιαφέρουσα είναι η χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά από τη πλατεία του χωριού και οδηγεί στο χωριό Μάννα και στα Τρίκαλα.

8 kefalari1 xwrio (5)  

    

 kefalari0 vrysi ziria ziria2